Home / Sven-Hassel / Ungdomsbøker
24 januar, 2017

Ungdomsbøker

Posted in : Sven-Hassel on by : Rebecka

Ungdomsbøker er en stor sjanger som rommer alt fra fantasi, sakprosa, noveller og selvhjelpsbøker tilpasset ungdommer. Ungdomslitteraturen er i hovedsak preget av bøker fulle av overtro, kjærlighet og magiske riker, men i løpet av de siste årene har det blitt mer populært med mer realistiske bøker. det har kommet ut mye bra, og våren er ofte tiden for nye sensasjoner innenfor litteraturens verden. Litteraturkritiker Anne Cathrine Straume er veldig fornøyd med at flere ungdommer engasjerer seg for samfunnsrelaterte emner. Hun mener det er på tide at ungdomsbøkene får et løft over fra fantasi til virkelighet. Dagens ungdommer er mer opptatt av samfunnet og verden rundt seg, og det er essensielt at litteraturen tilpasser seg leserne.

En dose fantasi og en blanding realitet

Våren er ofte tiden for nye oppdagelser innenfor litteraturens rike, og ungdomslitteraturen er ikke et unntak. Litteraturkritiker Anne Cathrine Straume trekker fram noen gode bøker tilpasset ungdommer, som er mer tilknyttet samfunnet rundt oss. «Mørket kommer innenfra»​ av Tyra Teodora Tronstad handler om borgerkrig og opprør. «Hvem er jeg når du blir borte»​ av Kathrine Nedrejord handler om kjærlighet og identitet. «Det hjelper ikke å blunke»​ av Lene Ask handler om selvfølelse og press blant ungdommer. Ungdomsbøker er like viktige som ungdomsklær, og det er viktig at man finner sin vei innenfor litteraturen. Mange ungdommer liker å forville seg bort i fantasien, et sted hvor alt er mulig. Andre ungdommer vil lese bøker de kjenner seg igjen i. Noen liker en blanding av begge deler.

Å nyte litteraturen

Alle er vi forskjellige, og alle liker vi forskjellige ting innenfor litteraturen. Noen ungdommer liker krimbøker, andre liker romaner og noen liker ikke å lese uansett hvilken sjanger det er. Når man skal finne en god bok er det viktig å tenke over hva man setter pris på. En god bok skal ta deg med vekk fra virkeligheten. Få deg til å slappe av, tenke, le og gråte. Litteraturkritikeren Anne C. Straume har uttrykket sin glede over at ungdomslitteraturen har blitt mer realistisk, men man skal heller ikke dytte bort en unik fantasibok. Mange foretrekker en blanding. En fantasibok skal ikke bli for uvirkelig, men en mer realistisk bok skal ikke bli for stiv. Du skal nyte det du leser.

food-recipes