Home / Uncategorized / Gratis moro på biblioteket
7 januar, 2020

Gratis moro på biblioteket

Posted in : Uncategorized on by : Rebecka

Er ikke biblioteker helt fantastiske? I et samfunn hvor nesten alt annet koster penger og vi med rette klager på priser og avgifter – særlig i Norge hvor det kommer stadig flere bompengestasjoner til allmenn ergrelse – er det lett å miste motet. Absolutt alt skal koste penger i et pengegriskt samfunn, og det er til å bli deprimert av. Det er fort gjort at vi må koble av – gjerne med gratis underholdning fra vårt lokale bibliotek.

I et land hvor vi ofte må betale bare for å kunne bruke offentlige toaletter på kjøpesentre og andre steder, er det fort gjort at vi spør oss hvorfor alt på død og liv absolutt må gjøre oss fattigere. Det er merkelig, men samtidig veldig oppløftende, at det å låne bøker fra biblioteker ofte ikke koster oss noe som helst. Barn som voksne kan flere steder sluke den ene boka etter den andre, og spare penger på det.

Penger å spare

Folk i alle aldre får mye igjen for å lese; det er vel ingen som ikke er klar over hvor sunt lesing er. For litteraturelskeres del betyr dette masse penger spart hver eneste måned, som heller kan brukes til andre nødvendigheter. Det er fint å ha penger til overs når du for eksempel trenger et nytt deksel til iPhone XS Max eller andre duppedingser. At det er gratis å lese bøker i dagens samfunn, er et lyspunkt i en hverdag full av pengesluk og manipulerende aktører som gjerne forteller oss hvor vi bør bruke pengene våre.

Det er fint å kunne saumfare de høye og lange hyllene på biblioteket for å finne fram bøker du ikke har lest tidligere, for så å ta dem med deg hjem til og lese dem i godstolen – uten å ha brukt en eneste krone. I dag er dessuten biblioteker ikke bare steder hvor du finner nedslitte og støvete gamle bøker skrevet med uleselig gotisk skrift – tvert imot. Stadig flere biblioteker er i dag som mediatek å regne, det vil si at du i tillegg til bøker finner musikk, lydbøker, filmer, tilgang til Internett og andre ting.

Siden det å låne bøker er gratis, er det rart at ikke flere benytter seg av muligheten. Lesehester er gjerne å finne i bokhandelen for å gjøre innkjøp, selv om de samme bøkene kan lånes gratis på biblioteket. Det er jaggu ikke godt å si hvorfor, men kanskje handler det om at det er bedre å eie enn å leie? Mange opplever at det å bli ferdig med å lese en glitrende god bok føles som å ta farvel med en god venn. Kanskje gir det å eie bøker en lignende assosiasjon, som betyr at det å skulle returnere bøker til biblioteket virker vemodig?

food-recipes