Home / Uncategorized / Historiske romanperler til bokhyllen
5 november, 2018

Historiske romanperler til bokhyllen

Posted in : Uncategorized on by : Rebecka

Selv om det finnes mange ulike sjangere innen litteraturen, er det noen som er oftere omtalt enn andre, og enkelte er mer populære i perioder eller over tid. I vikingtiden var sagaer det store, senere var det folkeeventyr, og et sted på veien gjorde romanen sin entré. Krim har vært en populær sjanger siden viktoriatiden, og i dag blir skandinavisk krim omtalt som en egen sjanger enkelte steder. Bokelskere har alle sin favorittsjanger, og krimelskere vil sjelden plukke opp en historisk roman.

Historiske romaner har eksistert side om side med krimromaner siden 1800-tallet, og ble gjort populære av forfattere som Sir Walter Scott og Victor Hugo. Tradisjonen vokste seg sterk også i Norge, og Sigrid Undset vant Nobelprisen i litteratur i 1928 for sin trilogi om Kristin Lavransdatter.

To forfattere som i dag skriver historiske romaner er Kate Morton og Lucinda Riley. I vår tid har historiske romaner utviklet seg til også å inneholde et element av mystikk, og ofte finner man gåter og mysterier, noen ganger også et hint av noe overnaturlig, i historiske romaner publisert på 2000-tallet. Kate Morton og Lucinda Riley er ikke noe unntak, og bøkene deres er ofte sentrert rundt en familiehemmelighet. Historiene blir ofte fortalt med ulike perspektiv, og leseren tar med på en reise i tid.

I Lucinda Rileys nyeste serie tas leseren ikke bare med på en reise gjennom tid, men også til ulike land. Serien kalles ‘De syv søstre’, og følger en familie med jenter adoptert fra alle verdens hjørner som vokser opp i Sveits. Etter farens død blir de alle gitt et sett med koordinater som vil lede dem til hvor de ble født, og hvor deres biologiske familie kommer fra. Leserne får følge hver av søstrene på deres reise for å oppdage sine røtter og historie. Så langt er fire bøker utkommet i serien, og den femte boken utgis i november 2018. Til glede for norske lesere, fant bok nummer to sted i Norge.

Kate Mortons bøker er ofte sentrert i England, men i enkelte av hennes bøker tar også leseren med til andre land. Bøkene hennes er ofte sentrert rundt en familiehemmelighet som blir oppdaget og løst mange år senere. Ettersom bøkene hennes er velskrevet og interessante, har Kate Morton nådd 10 millioner solgte bøker på verdensbasis. Hun er utgitt på 32 språk, i 39 land.

Bøkene til Kate Morton og Lucinda Riley kan kjøpes i de fleste bokhandler. Har du planer om å starte egen bokhandel kan Centum Finans kontaktes på https://www.centum.no for lån og hjelp til oppstart av bedriften. Eksisterende bokhandler kan få hjelp til refinansiering.

Historiske romaner har en sterk tradisjon i Norge og ellers i Skandinavia, og mange forfattere har skrevet gode bøker som er verdt å lese, i likhet med Kate Morton og Lucinda Rileys bøker. Hvis du trenger nytt lesestoff og historiske romaner er din favorittsjanger, kan vi anbefale forfattere som Toril Brekke, Jan Guillou, Torill Thorstad Hauger, Roy Jacobsen og Amalie Skram. God lesing!

food-recipes