Home / Uncategorized / Les høyt for de minste
19 mai, 2019

Les høyt for de minste

Posted in : Uncategorized on by : Rebecka

Det fantes en tid der litteratur var langt mer «in» enn det er nå, og bøker var populære som julegaver selv for de minste. Selv om mange barn fortsatt leser, er det ikke helt det samme i dag som det var før. Besynderlig nok går mange i dag gjennom barne- og ungdomsårene uten å ha kommet seg igjennom så mye som en eneste bok uten bilder i, noe som var langt sjeldnere for bare noen tiår siden.

Som foreldre har vi en stor del av ansvaret. Fordi vi selv vokste opp i en tid hvor vi ikke hadde mobiltelefoner, nettbrett og de andre tilsvarende, altoppslukende duppedingsene de yngste i dag blir eksponerte for, og som attpåtil er fulle av spill designet for å tiltrekke seg barn ved hjelp av sterke, suggerende farger og innhold, kan vi ikke helt relatere. Men vi kan komme teknologien i forkjøpet ved å lese høyt for dem når de er små, før smarttelefonene tar dem. Slik gjør vi dem en stor tjeneste.

Viktigheten av å lese

Å lære å lese er nærmest bokstavelig talt like viktig som å puste, og det å ha grunnleggende lese- og skriveferdigheter er essensielt for å kunne bli et oppegående menneske. Derfor er det viktig at vi ikke forsømmer oppgaven å lære de minste å lese så tidlig som mulig. Jo før vi begynner å lese høyt for dem, jo fortere lærer de seg å lese selv. Og jo fortere de lærer seg å lese selv, jo bedre fortrinn vil da ha når de skal begynne på skolen.

Fordelene med å lære seg å lese tidlig er mange, og ulempene er ingen. Lesing er intellektuelt stimulerende, og gir bedre fantasi og kreativitet. Lesing kan i så måte sammenlignes med lek, og dette kan fort gi utslag under feiringer som nyttårsaften og halloween når vi ser dem ikle seg kostymer inspirerte av ulike barnebok-helter.

Det er viktig å ikke undervurdere viktigheten av å begynne tidlig, selv om noen foreldre muligens tenker at det kanskje ikke er så farlig, fordi barna kommer til å lære å lese i løpet av de første skoleårene uansett. Det er dog likevel viktig å «krøke dem» når de er unge, og hjernene deres er som ord-absorberende svamper som er innstilte på å hele tiden lære seg nye ord. Med andre ord, de lærer det fortere dersom de får begynne tidlig.

Riktignok er alle barn ulike, og ingen lærer i samme tempo. Vi må gi dem tid, men samtidig gjøre vårt beste for å holde interessen deres i live. Klarer du å finne en lengre bok som fenger dem, skal du ikke se bort ifra at de etter hvert vil ta over selv og lese på egen hånd, fordi de synes du leser for sakte.

food-recipes