Home / Uncategorized / Norske krigshistorier populære på kinolerettet!
20 desember, 2017

Norske krigshistorier populære på kinolerettet!

Posted in : Uncategorized on by : Rebecka

Norge har en stolt krigshistorie. Som et lite land som utgjør 0.07 % av verdens befolkning bemerket vi oss stort under andre verdenskrig med noen av krigens modigste og mest risikofylte motstandskampanjer som selv det store nazi-maskineriet ikke var forberedt på. Den første motstanden ble vist av oberst Birger Eriksen, som trosset sine overordnede da han gikk til angrep på krigsskipet Blücher, som var på vei inn Oslofjorden for å innta Oslo. Angrepet senket skipet og gav kongen og regjeringen nok tid til å flykte til utlandet. Kongefamilien i Norge er svært godt likt også i dag, men det er vanskelig å overdrive den symbolske tyngden det hadde for norske motstandsfolk å se at kongefamilien aldri var i tysk fangenskap, men forble en inspirator for å fortsette kampen for å frigjøre Norge igjen. Alle opplevde krigen på sin måte og både små og store hendelser har resultert i mange unike historier fanget i dokumenter og bøker – i etterhvert også på film.

Større produksjoner og internasjonal rekkevidde

At interessen for norsk krigshistorie er stor også utenfor Norges grenser er det ingen tvil om, og et større publikum gir naturligvis rom for større budsjetter. Men det er også et faktum at moderne teknologi har gjort filmproduksjon langt billigere enn det pleide å være. Kameraer har blitt rimeligere, og et standard speilreflekskamera kan filme i samme kvalitet som det krevde kameraer i hundretusenkronersklassen tidligere. Det begynner å bli flere og flere eksempler på folk som har skapt seg en filmkarriere ved å begynne å lage småproduksjoner med eget utstyr og software til noen tusenlapper, for så å trappe opp etterhvert som de får mer selvtillit og troverdighet som filmskapere. Har du en regissørdrøm i magen? ta et forbrukslån, kjøp deg et høykvalitets speilreflekskamera og en laptop med videoredigeringsprogram, og du kan begynne å produsere videoer av profesjonell kvalitet allerede i dag. Vi kan ikke garantere at du blir en profesjonell regissør over natten, men at den beste måten å lære på, er å gjøre noe, er helt sikkert. Youtube har tusenvis av videoer som lærer deg avanserte teknikker, og er dessuten den perfekte arena å publisere ditt eget første verk.

Mange historier som vil fortelles

Generasjonen som opplevde andre verdenskrig begynner nå å bli borte, men heldigvis har både de som var involvert, og deres etterkommere, vært flinke til å dokumentere både krigføringen, hverdagslivet, heltemodige aksjoner og alle andre aspekter ved krigen. Før du sjekker sambla og går til innkjøp av utstyr bør du skape deg en plan over hva det er du har lyst til å dokumentere. Husk at internett har mye å by på, men de virkelige detaljerte, gode historiene finner du fortsatt mellom to permer. Biblioteket er en god start. Ofte finner man de beste historiene ikke i generelle bøker om krigshistorie, men i samlinger med lokale fortellinger. Det største heltemotet fantes ikke alltid hos det militære eller i motstandsstyrkene (selv om det var veldig mye der også!), men hos hverdagsmennesker som ble tvunget til å utføre store dåder for å beskytte og fø sin familie, hjelpe sitt land og støtte våre styrker.

food-recipes