Home / Uncategorized / Bøker om andre verdenskrig
20 april, 2017

Bøker om andre verdenskrig

Posted in : Uncategorized on by : Rebecka

Det finnes en lang rekke bøker tilgjengelig om verdenskrigene, og da kanskje flest om andre verdenskrig. Her skal vi presentere et lite og relevant utvalg av noen av de mest kjente og mest anerkjente bøkene som er i salg i bokbutikkene i dag.

Kongens nei
Har du enda ikke sett filmen, er det anbefalt at du leser boka Kongens nei først – som alltid. Alf R. Jacobsen er forfatteren av denne levende fortellingen om tyskernes inntog i Norges hovedstad. Som tittelen forteller, ligger fokuset på Kongens nei, som ligger som en stolt kjensgjerning over Norges befolkning, både de som levde i krigens dager og barn og unge som i disse dager får lære betydningen av det lille ordets makt. Lille Norge ga seg aldri over frivillig, vi kjempet imot med nebb og klør, og senket et av den tyske marinens flaggskip, Blücher, i 1940. Dette førte til at Hitler og hans kumpaner forsøkte å tvinge frem en kapitulasjon fra kongefamilie og regjering, men dette slo altså helt feil.

One Thousand Tracings: Healing the Wounds of World War II
Dette er en bok som enda ikke har blitt oversatt til norsk, så den må nok leses på engelsk. Og historien er verdt å lese: En fortelling basert på virkelige hendelser, og det er en bildebok hvor historien utfoldes visuelt. Bakteppet er en mor og en ung datter, forfatterens mor og bestemor, som forsøker å hjelpe krigsutsatte i Tyskland, fra USA, ved å sende dem forsyninger. De sendte også avgårde flere par sko, ettersom dette var vanskelig å anskaffe i Europas krigsherjede byer i tillegg til mat og klær. Moren og den unge datteren mottok utklipp av føtter, gjerne i avispapir, slik at skoene skulle passe mottakeren. Omtrent som vi i dag gjør det på sko nettbutikk, om enn litt mindre digitalt. Historien fortelles fra datterens synsvinkel, og fra barnemunn blir dette en historie som passer best for et ungt publikum.

Antony Beevors Stalingrad
Dette er en særegen bok som tar for seg beleiringen av Stalingrad, hvor russernes første virkelige motstand mot Hitlers hær fant sted, etter at operasjon Barbossa ga de tyske styrkene mer enn 3 millioner fanger i Russland. Etter et langt og blodig slag der 300.000 tyske soldater la ned sine våpen for overmakten, ble det klart at de tyske troppene var langt fra uovervinnelige. Boken omtales som et mesterverk, og har mottatt mange priser.

food-recipes