Home / Sven-Hassel / Forfatteren av Sven Hassel-bøkene rømmer til Spania i 1964 og bytter navn
5 desember, 2015

Forfatteren av Sven Hassel-bøkene rømmer til Spania i 1964 og bytter navn

Posted in : Sven-Hassel on by : Rebecka

 

I den første boken rømmer Hassel fra sin forlegning ved den polske grensen. Den ekte Børge Willy Redsted Pedersen kan ha blitt ved sin post i dette skjebnens øyeblikk, selv om det også sies at han deserterte. Usikkerheten om hva forfatteren av Sven Hassel-bøkene drev med under krigen, kombinert med hans berømthet, førte til at Pedersen havnet under ganske stort trykk, etterhvert som man på kontinentet begynte å bedrive klappjakt, på det man påstod var krigsforbrytere som hadde unnsluppet Nürnberger-prosessene.

Noen gripninger var antakelig legitime, men hvem vet hvor mange vanlige tyske soldater, eller fullstendig uskyldige, som ble utsatt for innbrudd i privatlivets fred, eller almen uthenging i denne perioden. Muligheten for å bli myrdet av jødiske terrorister, eller å bli kidnappet, for så senere å tortureres til en tilståelse i Israel var også til stede, om ikke nødvendigvis for Pedersen.

Hvilke motiver Pedersen hadde for å flytte til Francos Spania er ren spekulasjon, men han sa selv i intervjuer, at han ikke lenger følte seg trygg hjemme i Danmark. Mange ønsket den gangen å ta flukten som en bekreftelse av Pedersens skyldighet, men dette blir kanskje også å trekke verdien av hans flykt for langt. Spørsmålet om hvor vidt Pedersen var skyldig i noe særegent, står til den dag i dag ubesvart.

Muligens var Pedersen ingen frontsoldat, men politisk politimann i Danmark. Bildene på forlaget side , viser derimot en annen historie, om soldatlivet, om frontkamper, og av Pedersen i tysk uniform. Men hvem vet om alle bilder er ekte? Fiender av forfatteren vil ha det til at Pedersen har lånt mange av fortellingene som han gjengir av danske SS-soldater, som han pleide bekjentskap med.

Under intervjuer hjemme hos forfatteren er det også blitt påpekt at han hadde en fremragende samling av litteratur og faglitteratur om Den Andre Verdenskrigen, som han kan ha støttet seg på for skrivingen av bøkene.

Det som vites, er at han fikk en rettergang i det danske rettsoppgjøret. At denne avsløringen kom bidrog nok sterkt til flyttingen, med påfølgende navnbytte. Skandalen ved avsløringen førte også til at forlaget kuttet alle bånd til Pedersen. Dette førte til at Pedersen åpnet sitt eget forlag, Bellum, som utgav og utgir de senere bøkene i serien.

food-recipes