Home / Uncategorized / Nye konsept innen litteraturen
22 mars, 2022

Nye konsept innen litteraturen

Posted in : Uncategorized on by : Rebecka

Når man hører begrepet “litteratur” tenker mange på skjønnlitteratur og kjente forfattere, som Shakespeare, Jane Austen og Dickens. Her til lands assosierer mange begrepet med diktere og lyrikere som Olav H. Hauge, og Inger Hagerup. Faktisk er begrepet nå mye mer omfattende og inkluderer ikke bare skjønnlitteratur, men også sakprosa, faglitteratur og populær litteratur.

Lesing som hobby

Lesing har alltid vært en populær hobby. Det er mange fordeler med lesing som hobby, blant annet er det et rimelig tidsfordriv – til og med gratis, hvis du låner bøker fra biblioteket – og avslappende. Med en god bok kan du virkelig drømme deg bort!

Forskning viser at lesing har en avslappende effekt som reduserer stress, og senker hjerterytmen til en nærmest meditativ tilstand. Og lesing blir stadig mer populært. Faktisk er litteratur så populært at NRK har viet et eget radioprogram til emnet!

Lesing for hobbyens skyld

Bokbransjen har også sett økt etterspørsel og salg av en ny type bøker, nemlig hobbybøker. Dette er bøker som ikke leses for sin egen skyld, men som gir veiledning i andre hobbyer. Har du lurt på hvordan du syr skjørt selv, eller fikser på skjørt du allerede har? Lyst til å strikke egen genser, lage egne såper, eller plante dine egne grønnsaker? Vil du lære å lage mat som franskmennene, eller bake verdens beste glutenfrie kaker?

De siste årene har det kommet massevis av bøker på markedet som hjelper deg å komme i gang med en ny hobby, eller å ta kunnskapen din om et emne til neste nivå! Du trenger ikke ta kurs for å starte på det skjørtet lenger, nå er det bare å sette i gang. For en nybegynner er skjørt nemlig ikke det verste å lage – faktisk er det helt overkommelig, med litt hjelp av internett og en hobbybok. Det samme gjelder matlaging.

Glem ikke de store

Med utallige hobbybøker på markedet, kan det være lett å glemme de tradisjonelle romanene. Når plukket du sist opp en skjønnlitterær bok? Hvis svaret er at du ikke kan huske sist, er det gått for lang tid! Ta deg en pause, dra til biblioteket og se deg rundt. Spør gjerne om anbefalinger, både bibliotekarer og bokhandlere har lange lister over gode romaner de kan anbefale.

Du kan også utfordre deg selv ved å begynne med de klassiske verkene. På internett ligger mange lister over bøker som er anbefalt å lese før man dør. Hva med å utfordre venner i samme slengen, og se hvor mange dere klarer å lese innen et års tid? Det kan hende du overrasker deg selv, og finner en ny favoritt i et av de klassiske verkene av Dickens eller Austen.

Gi en pustepause i gave

En god bok som man kan forsvinne i for en liten stund, gir et avbrekk i hverdagen som de fleste trenger. Derfor setter mange ekstra pris på å få bøker i gave. Har du en venn som elsker å strikke eller er hageinteressert, er en ny hobbybok også et flott gavetips!

food-recipes